Постинг
02.12.2021 21:24 -
Кус-кус Табуле със сирене
За постещите имам много подходяща,хранителна и много ароматна рецепта.Портокаловият и лимоновия сок от дресинга, напомнят за идващите Новогодишни празници.В кухнята ще ви заухае просто чудесно и в комбинация на останалите продукти.
Името "Табуле" произлиза от салата отново от Близкия-Изток и обиковено се прави с булгур,много магданоз и пресен лук.Ще дам рецепта и за тази вкусотия,но сега ви предлагам подомна салата с кус-кус,сорт зърнена храна която се консумира в ежедневието и от мароканците.Салата е подходяща да се сервира и като гарнитура към пилешко или агнешко месо.
Необходими продукти: за 4 порции
200 гр. кус-кус
1/2 зеленчуков бульон
1 глава лук
3 домата
1/2 кратавица
150 гр. краве сирене
3-4 стръка магданоз
2 стръка мента
2 с.л. сурови кедрови ядки
за дресинга:
3 с.л. зехтин
кората на 1 лимон и 1 портокал
сока на 1/2 лимон и 1/2 портокал
1 ч.л. зехтин
1ч.л горчица
1 ч.л. мед
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Кус-куса се вари заедно с бульона и няколко капки зехтин.Като се свари не трябва да става на каша,а всяко зрънце да се отделя едно от друго.Примерно 1 ч.ч кус-кус се вари в 1 ч.ч и 1/2 вода.Колкото да покрие.Следвайте също така и упътването на опковката.Когато водата се изпари,се разбърква леко с вилица.Опитайте,ако е готово,дръпнете от котлона и изсипете в някава тава,за да изстине по-бързо.
През това време се бланшират доматите в гореща вода,колкото да се отдели ципата.Тя се обелва както и семките и вътрешността на домата се отстраняват.Само месестата част се нарязва на кубченца и се добавя към вече изстиналия кус-кус.Краставицта се обелва и също се нарязава на кубчета.Лукът и пресните подправки се нарязват наситно.Сиренето се натрошава и заедно със зеленчуците се добавят в тавата
Кедровите ядки се запичат леко на тиган и се оставят да изстинат настрана.
Съставките за дресинга се смесват в една купичка и се залива в/у кус-куса и зеленчуците.Разбъркват се внимателно всички съставки и накрая се поръсва с кедровите ядки.Опитайте от салата,ако е необходимо се допълва от дресинга.Аз лично много обичам да има повечко лимонов сок и черен пипер.
Вълнообразно
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 114