Постинг
19.01.2022 23:34 -
Паеля
Автор: anichka1988
Категория: Рецепти
Прочетен: 1041 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 19.01.2022 23:37

Прочетен: 1041 Коментари: 0 Гласове:
0
Последна промяна: 19.01.2022 23:37


Паеля е традиционно ястие,което идва от Испания и се приготвя с пилешко и морски дарове.Феновете на морските изделя могат да експериментират в кухнята и да очароват своята половника (или гости) с тази моя вкусна рецепта за Паеля.
Моят любим не си пада по морските животинки и затова за празника ще сготвя печено пиле с цитруси и подправи,което е също така много вкусно,но за сега това е друга тема.
Последно хапвах вкусна паеля в Тенерив и си казах -най-после да ям истинска паеля.
Особеното и това което я прави още по-вкусна е че ориза не трябва да в повече а напротив,както и самия лек загар от ориза на дъното на тавата дава този специфичен вкус.
Паеля се приготвя в специален съд за паеля и се сервира топло с парченце лимон.
Необходими продукти: 4 порции
1 ч.ч ориз за паеля (нещо като ориз Арборио)
1 кафена чаша грах
7-8 пилешки бутчета
около 15 бр. морски миди (виж снимкта)
2 бр. калмари
5-6 кръгчета от салам чоризо
1 гл. лук
1 скилидка чесън
1/2 ч.ч. бяло вино
500 мл. рибен бульон
щипка шафран
2 лимона
сол,черен пипер на вкус
олио
Начин на приготвяне:
Калмарите се нарязват на колелца и се запържват за 5 мин в малко олио.Не се готвят прекалено дълго,защото стават на ластик.Нужно им е малко за да се сготвят.
Изваждат се в чиния за накрая
Лукът се запържва за 1 минута заедно с чесъна.Добавят се бутчетата,докато придобият лек златист цвят.Прибавя се след това и ориза и подправките и с половинита от рибения бульон завира без капак.
Точно преди да е уврял ориза се добавя и виното и граха.
Когато ориза е почти готов се добавят мидите отгоре,които предварително са накиснати в малко подсолена вода,докато покрият мидите.Ако има миди които са се отворили във водата,значи са умрели и се изхвърлят.
Само затворените миди се изполват като се сложат върху паелята,вече ястието не се разбърква,добавят се изпържените калмари.Покрива се с фолио и се готви за кратко.Когато мидите се отворят,значи паелята е готова.Трябва и през това време да се е получила тази вкусна коричка от ориза на дъното на съда.
Пожелание можете да добавите в паелята каквито морски дарове вие обичате: скариди,омари и др.
Вълнообразно
Няма коментари
Търсене
За този блог

Гласове: 110