Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2022 10:35 - Шиш кебаб
Автор: anichka1988 Категория: Рецепти   
Прочетен: 9599 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 08.02.2022 11:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 

Като се замисля не съм давала рецепта от Турция,а това ме вдъхнови от продуктите просто,с които разполагам вкъщи.Буквално истинско пътешествие е у нас :-)))

И така в случая съм използвала пилешко месо от гърди,но вие можете да го замените и с друго по ваш вкус.Шиш кебаба е едно от традиционните ястия в Турция и се предлагат навсякъде дори като street food,по всяко време мръвка дето се казва.
Мъжете разбира се много си падат по такива вкусотиики,и често турците отсядат в бързи заведения, за да хапнат по мъжки.
В Турция все още не съм ходила,въпреки че  ми е в списъка за туризъм - Анталия и Кападокия.Но доколкото ги видях в Белгия (а там не са малко),турците винаги намират време да се съберат и в някое кафене за чай и никога жените им там не присъстват.Чудя се кога ли работят? Но да не навлизам в подробности,това са си все пак техни традиции,благодарение на което не съм част от това.Обръщам внимание само на хубавото а именно традиционни,вкусни ястия от цял свят и туризъм-моя страст и хоби.

И така да пристъпя направо към рецептата,която е моя интерпретация на шиш кебаб.

Необходими продукти: 4 порции

4 пилешки филета
1 червена чушка
1 жълта чушка
1 гл. лук
1 домат


за маринатата:

2 с.л зехтин
2 с.л кисело мляко
1 с.л. лимонов сок плюс кората
по 1 ч.л. от сладък и лют червен пипер
щипка куркума
ч.л. кориандър на прах и кимион
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Пилешкото се нарязва на едри парчета и се маринова с продуктите за марината като вътрешността на лука също се добавя,останалата част нарязанаи на едри парчета ви трябва за нанизване на шишовете.Добавят се и зелечуците без домата и се маринова за 1 час минимум.
 След това, ако нямате железни шишове,дървените се накисват във вода (за да не изгорят) за 30 мин и чак тогава се нанизват продуктите като ги редувате 2 хапки пилешко,чушка(редувайте ги по цвят за да има контраст виж снимката),лук,парче домат и така докато свършат продуктите.
Пекат се в загрята фурна (а който иска може и на скара) на 190 градуса  за 25-30 мин докато месото се зачерви.
Сервира се с питки за дюнер,тортили или каквито имате и чеснов сос който си го приготвям винаги сама.
Ето давам бърза рецепта за йогурт сос:
Изберете гъсто кисело мляко приготвям на око,около 1/2 кофичка киселото мляко се смесва в купичка с 1 скилидка чесън стрита с малко сол на паста,2-3 стръка магданоз наситно,щипка кимион,няколко капки лимонов сок и настъргана кора,сол и черен пипер на вкус.И това е,да ви е сладко.








Гласувай:
6


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anichka1988
Категория: Рецепти
Прочетен: 109832
Постинги: 44
Коментари: 11
Гласове: 113
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031