Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2022 07:10 - Марокански тажин
Автор: anichka1988 Категория: Рецепти   
Прочетен: 1443 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.01.2022 07:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image


Давам рецепта за истински Марокански тажин с пиле от който ще си оближете пръстите. Това е традиционно вкусно ястие в Мароко,което се гови на бавен огън в тажин- -конусовиден съд благодарение, на който ястието става още по-вкусно.
В Мароко има още много вкусотии,от които аз се възполвах  максимално от всичко да опитам,тъй като много се интересувам от кулинария и чужди традиции по света.Интерсено ми е да  да се докосвам до друга кулрура,а по-голямо богатство от това няма.
Освен известния за там тажин,друго много вкусно ястие, което се готви в гърне на бавен огън под земята е"танжия".Марокански питки -"семн",които ги хапват и само така с Марокански чай. Любими са ми и техните сладки с мед и шам фъстък,за които непременно също ще дам рецепта. Кактусовия плод и сока от портокал си ги хапват ежедневно,които се продават като street food навсякъде.Кус-кус със зеленчуци също е едно от любимите ми.
Мароканският чай го пият по всяко време и най-обикновено той е много сладък и го приготвят от черен чай и пресни листа от мента. Самото му приготовление е също много интересно и специално,защото го присипват от чаша на чаша и обратно в чайника.Имат и си своя  рецепта като първата и втората вода я присипват в отделна чаша и след това я добавят към чайника.
Мароканците са мюсюлмани,не консумират свинско месо и алкохол ( поне за алкохола не съм много сигурна за всички).Именно и затова  си попиват чай,както го наричат там berber-tea -берберски чай.Наименованието идва от самите бербери,чийто исктински  заселници са били навремето в Мароко преди арабите да превземат техните територии.Бербери все още има и те живеят в пустините Ерг Чеби- -Мерзуга.Съмнявах се че там може да има живот в тази жега над 45 градуса,но факт,така е.С жегата се свиква и хората там са щастливи. Гостоприемни и учтиви са.Дори просто да минавате покрай тяхната къща/палатка,винаги ще ви поканят на вкусен обяд че дори и десерт с марокански чай.
А сега първо рецептата за основното,което се яде с ръце от самия тажин,както индийците.  

Необходими продукти: за 4 порции  

за маринатата:  

10-12 пилешки бутчета
2 консервирани лимона (ако не намерите в супермаркетите,може да си ги поръчате от интернет.Аз лично си ги приготвям сама вкъщи)
1 глав лук
4 скилидки чесън
По 1 ч.л от подправките: джиджинфил на прах,сладък червен пипер,черен пипер,кориандър на прах,кимион,куркума и шафран 
3 стръка пресен магданоз
2 стръка пресен кориандър  

за самия тажин:
 
2 големи глави лук
3 с.л. зехтин
зелени маслини
7 сини сушени сливи
2 с.л. пресен сок от лимон  

Начин на приготвяне:  

Пилето се маринова като се смеси с подправките,със ситно нарязаните пресни подправки,лука и чесъна наразязан наситно и шафрана като  първо е накиснат в 2 супени лъжици тола вода,за да си пусне цвета и тогава се добавя към маринатата.Добавя се вътешността на  консервираните лимони нарязани на ситно,а кората се оставя за накрая.  Завива се в стреч фолио и се оставя в хладилника за една нощ.
След това на дъното на тажина се разпределя 1 гл.лук нарязан,слагат се от бутчетата и врху тях и другата глава лук и отгоре от останалата марината.Добавя се 1 кафена чашка вода и зехтина.
Така ври на бавен огън и малко преди да се сварят бутчетата се добавят,лимоновия сок,маслините и сушените сливи и кората на консервирания лимон.Можете да видите на снимката как аз съм ги наредила.Така мароканците украсяват ястията си. Тажина ври още 10 мин и се сервира топло с марокански хляб.            



Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anichka1988
Категория: Рецепти
Прочетен: 110411
Постинги: 44
Коментари: 11
Гласове: 113
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930