Постинг
30.12.2021 13:00 -
Тапас (Новогодишни хапки и дипове)
Предлагам нещо по-различно от тежките традиционни рибни и майонезени салати по Нова година.Това са мои идеи за вкусни хапки и топеници,добре съчетани и подходящи за празниците,особено ако ще посрещате повечко гости.
Тапас,антипасти или хапки на наш език са много вкусни и вървят много добре с първия аперитив за Новогодишната нощ.Смесила съм български,ливански и италиански идеи,които се съчатават много добре за нашите вкусови рецептори.
Продукти за 4 порции:
За Италианските брускети:
Първи вид:
1 хебче чиабатта
1 скилидка чесън
няколко филета прошуто крудо
пармезан за поръсване
Втори вид:
1 чиабатта
скилидка чесън
чери домати с клонката
1 малка тиквичка
пармезан за поръсване
За дипа "Mухаммара":
3 червени чушки
зехтин за поръсване
1 филия сух хляб
100 гр. орехи
1 ч.л лют червен пипер
1 ч.л. пушен пипер
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. кисело мляко
1 стрък нарязан наситно магданоз
2 с.л. кедрови ядки
1 скилидка чесън (по желание)
щипка захар
За мини пълнозърнести сиренки:
200 гр. бяло брашно
50 гр. пълнозърнесто брашно
100 гр. сирене
50 гр. настърган кашкавал
2 с.л. зехтин
1/2 ч.ч кисело мляко
2 ч.л. сода за хляб
1/2 пакетче суха мая
1 ч.л сол
щипка захар
черен и бял сусам за поръсване
Останалите хапки са: мини кюфтенца,панирани червени чушки нараязани на хапки със забодено парченце сирене отгоре,тоскански салами,зелени мариновани чушки пълнени с крема сирене,маслинки и лютеничка.
Приготвяне на първите брускети:
Чиабатата се нарязва на филийки и се пекат на грил тиган с няколко капки зехтин.Потъркват се веднага с чесъна.Нареждат се по 2 филета от прошуто крудо и се натръргва пармезан отгоре.
Приготвяне на вторите брусктети:
По същия начин се пече италианския хляб на грил тиган и се намазват леко с чесъна.
Тиквичите се нарязват на колелца и се пекат на грил тиган с малко зехтин и сол заедно с доматите без да се махат дръжките им.
Върху хлебчетата се нареждат по 3 колелца тиквички и по няколко домата с дръжката.Настръргва се отново малко пармезан.
Начин на приготвяне на дипа "Мухаммара":
В кухненски робот се смилат опечените и изчистени червени чушки,пушения пипер,орехите,лимоновия сок,кедровите ядки,чесъна,малко вода,захарта и предварително натрошения хляб на трохи смесен с лютивия пипер сол и черен пипер. на вкус.Вичко се смила на паста.
Прехвърля се в купа и се смесва с киселото мляко и магданоза.Сервира се няколко капки зехтин и с леко запечени натрошени трохи от хляб и цели кедрови ядки по желание.
Приготвяне на мини сиренките:
Всички продукти се смесват и се омесва меко тесто.Оствя се да ватса и се оформят малки топки колкото орех и се поръсват със сусама.Пекат се в тава покрита с хартия за печене на умерена фурна докато се зачервят.Нареждат се и те поднос с останалите хапки и дипове.
Вълнообразно
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 114