Постинг
08.12.2021 17:56 -
Ребърца върху канапе от ризото и картофено пюре
Искате ли да приготвите нещо изискано по Новогодишните празници и да впечетлите вашите гости? Предстявам ви уникално-вкусно и лесно за приготвяне ястие (пообългарено) от свински ребърца върху канапе от ризото с кисело зеле,картофено пюре и едно вкусно сосче към тази красота.Моите експерименти не спират в кухнята и винаги ми се получават от първия път.Това е причината да искам да ги споделя и с вас.
А сега си пригответе лист и химикалка и си запишете необходимите продукти,когато отивате да пазарувате за Коледа и Нова година.
Необходими продукти: за 4 порции
За бульона:
2 кг свински ребра
1/2 глава лук
1 морков
5-6 зърна черен пипер
4-5 зърна кориандър
1 дафиов лист
1 с.л соев сос
сол на вкус
За ризотото:
3 ч.ч ризото Арборио -това е италиански ориз,които набъбва много повече от нашия и не се разкашква,затова използвам такъв за това ястие.А и видът му е много по-апетитен и красив.
4-5 листа кисело зеле
1/2 глава кромид лук
1/2 морков
около 2 литра от бульона,където са се сварили ребрата
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. олио
За картофеното пюре:
1 кг картофи
1/2 глава лук
2 с.л олио
щипка индийско орехче
сол на вкус
За соса:
1/2 чаена чаша от бульона
олиото от месото където са се пекли ребрата
2 ч.л. горчица
3 с.л масло
Начин на приготвяне:
Ребрата се слагат във вода и като кипне се изхъвърля първата вода.Налива се отново вода докато покрие ребрата. (трябва да има повечко булон за ризотото, малко повече от 2 литра).Добавят се продуктите за бульона,целите подправки,лукът и моркава на едри парчета.Завира на бавен огън за окло час докато месото се свари.Изваждат се,прехвърлят се в тавичка и се овкусяват с малко сол и олио.Пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 мин.до зачервяване.
Картофеното пюре се приготвя като предварително сварените картофи се смачкат добре и се добавят предвидините подправки към него и ситно нарязания лук.Остава се на настрана да поеме от подправките.Овкусява се допълнително ако е необходимо.Картофеното пюре не се оставя в хладилник,тъй като му се губят вкусовите качества.
За ризотото.първо в широк съд (аз изполвах тефлонов тиган,за да не залепне ориза а и ни чака голямо бъркане,тъй като все пак е ризото),запържват се в загрятото олио лукът и моркова нарязани наситно.Като омекнат се добавя нарязаното кисело зеле наситно.Бърка се окло 10 мин да се сготви добре,добавят се подправките и ориза.Разбърква се около 1-2 минути и се добавя от бульона (от ребрата) черпак по черпак.Като се изпари се добавя отново черпак от бульона и непрекъснато се равбърква ориза с останалите зеленчуци...и така до готовност на ориза.Опитвайте,за да сте сигурни че ориза е добре сготвен.Италианците го предпочитат "алденте" (леко суров),но аз го предпочитам да си е сварен,а и все пак ястието в случая е по български.
Сосчето се приготвя като в касерова се налива от олиото (прецедено), където са се пекли ребрата и маслото.Разбъква се докато маслото се разтопи.Добавя се горчицата и от предварително прецедения бульон.Рязбърква се постоянно.Трябва да се получи леко рядко сосче.
Сглобяват се всички компоненти в тъмна чиния/празнична каквато имате,за да изпъкне ястието.Поставя се ориза с помоща на пръстен в средата на чинията,отгоре се поставя 2 с.л. от картофенето пюре (помогнете си с две лъжици) и 2-3 ребра напречно.Залива се с няколко с.л. от соса върху ребрата и около чиията.
Подася се като основно ястие и червеното вино за пиене е подходящо към него.
Вълнообразно
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 114