Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2021 16:28 - Пухкави мекици със сирене
Автор: anichka1988 Категория: Рецепти   
Прочетен: 646 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 

Днес приготвих тези пухкави мекици и пирожки със сирене Трика е във втасването. :)  Тестото е едно и също и за двете и се приготвя много лесно.Когато правя подомни закуски,винаги ми напонмя за детството,уютния дом и неделите.
И тъй като тук в Италия е почивен ден 08.12, и не се работи (Денят в който Дева Мария е родена),реших да изненадам моя любим с тези български пухкави пирожки.Мириса на мекици пресъздане чувството за уикенд у дома,а от тях не остана и нито една,толкова са вкусни.Ето и рецептата.

Необходими  продукти:

250 гр.брашно
1/2 п. суха мая за хляб
1 ч.л. захар
1 ч.ч кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
олио за пържене

за плънката:

150 гр. сирене 
1 яйце

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява заедно със солта.Маята и захарта се оставят да шупнат в малко хладка вода.Киселото мляко се оставя и то да шупне заедно със содата.Прави се кладенче в средата и се изсипват едно по едно съставките.Замесва се меко тесто,ако е необходимо се добавя още брашно.Оствя се да втаса за около 40 мин.Аз го оставям в леко загрята фурна и процеса на втасването става по-бързо.След това се разделя на малки топки (моите излязоха 8).Половината се пълнят със сирене като за пирожки а останалите за мекици-по ваше собствено желание.Оставят се да втасат в намаслена тава за още 40 мин.
Идва ред на пърженето.За да се издуят ви трябва дълбок съд,не много голям и се пълни с олио,докато покрие суровите мекици.В тиган стават много тънки и няма да се издуят много.
Другият трик е мекиците/пирожките да се пържат на умерена температура-на нито много силен котлон или много слаб.От силната температура ще останат тестиви и от слабо-загрятото олио ще останат твърди.Друго много важно нещо е мекиците да се въртят и да се заливат с олио с помоща на лъжица,след това се обръщат и от другата страна.Когато ги  изваждам от касеровата ги отцеждам в тепсия покрита с кухненска хартия,за да се отцеди излишната мазнина.Мекиците не се покриват с каквото и да е било,стават иначе като ластик.Оставете ги така непокроти и пак ще са пухкави и меки от вътре и от вън.
Преди да пуснете първата мекица,винаги пробвайте малко топче от тестото,за да сте сигурни че олиото е добре загрято.Много внимавайте когато пържите нещо в повечко олио,да не се изгорите,а  рана от горещо олио е най-опасно и боли.Ако сте начинаещ готвач помолете някой от семейството да ви помогне или пържете мекиците във фритюрник,но няма да станат така както очаквате,защото температурата там трудно се регулира.В краен случай тефлоновия тиган е също вариант.Както и да ги опържите,все ще са вкусни.Температурата на олиото е много важна.
Това бяха всички мои полезни съвети за пухкави мекици.Сервират се също така с конфитюр или пудра захар.Приятен апетит.





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anichka1988
Категория: Рецепти
Прочетен: 109788
Постинги: 44
Коментари: 11
Гласове: 113
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031