Постинг
10.11.2021 19:54 -
Виетнамска супа Пхо Кхо Бо
Автор: anichka1988
Категория: Рецепти
Прочетен: 1006 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 11.11.2021 13:51
Прочетен: 1006 Коментари: 0 Гласове:
0
Последна промяна: 11.11.2021 13:51
Представям ви една здравословна супа от Виетнам,където съм си хапвала също и в Тайланд. Тази хранителна супичка, виетнамците си я консумират както за закуска ,така и по всяко време на обществено място по улиците. Така наречената -"Улична храна" от английски " Street food".
В нея има много здравословни съставки и в кобинацията им се превръщат в пиршество за вкусовите рецептори.Гарантирам ви, че от първия път ще ви хареса.
Необходими продукти: За 4 порции
За бульона:
250 г. телешко месо с кокал
3-4 резена (около 2см) от пресен джинджифил
2 големи глави кромид лук
3-4 скилидки стар чесън
7 бр. черен пипер на зърна
8 бр. кориандър на зърна
3 бр. звезден анасон
2 бр. канелени пръчки
1бр. дафинов лист
4-5 с.л. рибен сос (продава се в азиатския рафт на големите супермаркети,в азиатските магазини или можете да си го закупите чрез интернет)
3 с.л. соев сос
1 с.л. сладко-лютив сос
тънки или по-дебели оризови нудли по собствен вкус
За гарниране:
4 бифстека (крехко телешко месо)
2 стръка пресен лук
1 лайм
1 пакет соеви кълнове
1 глава червен лук
2-3 червени люти чушки
1 връзка пресен кориандър
4 стръка прясна мента
Начин на приготвяне:
В голяма съд се сварява месото с кокъл като първата вода се изхвърля.След това се налива отново вода около 1л и 1/2,така че да покрие продуктите и да имате достатъчно бульон за супата.Лукът,джинджифилът и чесънът се пърлят на гаста.Ако нямате котлон на гас може да ги запечете на грил тиган,пак ще получите този опушен ефект.Така опърлените зеленчуци се прибавят към месото за бульона.
Целите подравки се запичат на тиган за кратко като постоянно се разклащат да не изгорят.След това и тях прибавяте към бульона и оставяте на бавен огън да си къкри за около час, докато месото се разпадне.
Идва ред и на сосовете изписани по-горе за бульона.Понеже рибения и соевия сос са достатъчно солени и затова не съм споменала за сол,но ако желаете можете да си добавите на вкус.Винаги опитвайте ястията си докато готвите.
Когато бульона ви е готов,се заемате с нудлите като в отделен съд ги накисвате в гореща вода ако нудлите са тънки и ги прецеждате.Каквито аз съм използвала в случая.Ако са малко по-дебели ги сварете за много кратко.На опаковката можете да проследите указанието.
Бифстека за гарниране се нарязва на тънки ивици,така че като сипвате от горещия бульон,то да се свари на момента.Лайма и червения лук се нарязват на полумесеци, лютите чушки на тънки колелца и пресните подправки се накълцват на едро.
Време е и да се сглобят всички компоненти.
В средно голяма купа (както и виетнамците я сервират) ,се поставя малко от нудлите,соевите кълнове и 3-4 парчета от тънко нарязаните филета месо.Залива се с горещия бульон.Месото трябва да ви се свари веднага(ако не ви се получава, го минете през грил тигана).Можете да си добавите и от месото от бульона.След което отгоре си нареждате от пресните зеленчуци по малко от всичко на вкус и сока от пресния лайм.Прибавете малко и от рибения сос ако не ви е солено,така става още по-вкусно,дава по специфичен и питателен вкус.
За повече вид,супата се сервира с порцеланова лъжица и китайски пръчки.
Приятен апетит!
Вълнообразно
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 114